:TITLE:Přidání/editace vizuální novely :INC:index :SUB:Kdy přidat vizuální novelu

Aby hra byla zahrnuta v této databázi, musí pro vyprávění příběhu konzistentně používat vyprávěcí styl. Příklady zahrnují popisy vizuální, událostí, akcí postav nebo myšlenek. Toto vyprávění musí být jednou ze známých metod prezentace vizuálních novel, jako jsou ADV, NVL a jejich obdoby.

Hra, která 'působí' jako VN, i když plní jinou funkci než striktně vyprávění příběhu (jako například vysoce interaktivní simulace) se může jako VN kvalifikovat pokud je buď celá vyprávěna v ADV/NVL stylu nebo jsou její další herní prvky jasně podřízeny prvkům textovým (prezentovaným v ADV/NVL stylu) (např. akční scény v 3D hrách nemohou být podřízeny jejich textovým prvkům, jelikož vizuální prvky jsou jasně 'účelem' hry; 'podzemí' ve hrách Princess Maker, která mají jednoduchou grafiku a dají se všechna přeskočit, by podřízena byla).

:SUB:Obecné informace
Název (romaji)
Název by měl korespondovat s názvem původního vydání.
Pokud název užívá latinky použijte našich doporučení ke kapitalizaci.
Jinak romanizujte podle našich doporučení.
Originální název
Pokud je název oficiálně odlišný od názvu v romaji (obvykle kvůli odlišným znakovým sadám), umístěte sem originální název.
Aliasy
Vizuální novely mohou být známy pod různými názvy, použijte tedy toto pole pro přidání jakýchkoliv aliasů a akronymů užívaných na internetu. Oficiální názvy vydání by se sem přidávat neměla, protože jsou již zapsána ve vydáních.
Popis
Krátký popis hlavního příběhu.
Délka
Velmi hrubý odhad času potřebného k dohrání všech konců vizuální novely. K určení délky hry je často lepší ignorovat délku branou v čase jako takovém a místo toho ji porovnat s jinými hrami, které jste hráli. Všechno je to přeci jen relativní.
Externí odkazy
Odkazy k externím zdrojům o této vizuální novele. Abyste získali URL, navštivte tyto stránky (Wikipedia, Novelnews.net, Renai.us a Visual-novels.net), najděte stránku o hře a určete ID nebo jméno této stránky, které je třeba vyplnit do textových polí. Nepište celá URL, potřebujeme jen jejich malou část!
Vztahy k anime
Některé vizuální novely (jako Clannad a Utawarerumono) mají anime adaptace a některé vizuální novely byly adaptovány z anime sérií. Použijte toto pole pro upřesnění těchto anime se vztahy k vizuálním novelám.
Anime by mělo být specifikováno za užití AniDB ID. Pro přidání anime ho najděte na AniDB a vložte číselné ID anime (dá se najít v aid=xxx části URL) do editovatelného pole. Několik ID by mělo být odděleno mezerou.
Pokud má vizuální novela vztah k jiné vizuální novele a obě hry mají anime adaptaci, to samé anime nemusí být přidáno k oběma hrám. Například Da Capo má dvě anime adaptace (837, 2832), stejně jako Da Capo II. (5419, 5652) Ale vztahy pro Da Capo II se nemusí přidávat k Da Capu a vice versa - o to se postarají vnitřní vztahy vizuálních novel.
VNDB po potvrzení nového AniDB ID automaticky zanese informace o anime a bude je prezentovat na stránce. Tato akce zabere několik minut až - přinejhorším - několik hodin. Po tento čas uvidíte ID anime, ale ne jeho název a odkazy na AnimeNFO a Anime News Network. Není možné tyto informace přidat ručně, budou zaneseny automaticky!
:SUB:Kategorie Systém kategorií byl nahrazen tagy. Tato sekce je zde kvůli místu, aby se zachovala posloupnost číslování. :SUB:Obrázek

Každá vizuální novela by měla mít obrázek, preferován je oficiální art z obalu některého vydání. V některých případech, hlavně u doujin her, pokud není žádný oficiální art z obalu dostupný, může být použitý obecný obrázek ze stránek hry nebo screenshot ze hry samotné.
Obrázky mohou být nahrány v JPEG nebo PNG formátu a neměly by být větší 500kB. Všechny obrázky větší 256x400 pixelů budou automaticky zmenšeny, aby na stránku pasovaly. Pamatujte, že zmenšení se děje odděleně, takže obrázek neuvidíte hned po nahrání. Tento proces obvykle zabere jen pár vteřin a obrázek by měl být dostupný krátce po potvrzení formuláře.

NSFW varování by mělo být použito v případě, kdy obrázek z obalu není vhodný pro prostředí přátelských pracovišť. K určení toho, co je "safe for work" a co ne použijte následující doporučení:

I s těmito doporučeními nemusí být občas jednoduché určit zda je obrázek "safe" nebo ne. Pokud jste v pochybách, je často nejlepší zvolit NSFW.

:SUB:Vztahy

Vztahy mezi vizuálními novelami se dají použít k určení toho, jak jsou mezi sebou hry provázány.
Když přidáváte vztah, k druhé vizuální novele bude automaticky přidán vztah opačný. Např. pokud označíte hru x jako pokračování ke hře y, pak hra y bude automaticky označena jako prequel ke hře x. Nemusíte editovat obě hry.
Specifikujte pouze přímé vztahy. Pokud má hra 1 zapsán nějaký vztah ke hře 2 a hra 2 má vztah ke hře 3, pak hra 3 nemusí nutně mít vztah ke hře 1. Toto se může na první pohled zdát matoucí, ale dá se to pochopit z grafu vztahů. Když editujete vydání, vždy se snažte myslet na vztahy mezi všemi hrami, které je mají - jak je ukázáno v grafu - místo toho, abyste se dívali jen na tu jedinou vizuální novelu, kterou editujete.
Máme pevný seznam vztahů, ze kterých se dá vybrat (jak je popsán níže). Jako s mnoha vztahy, i ty mezi hrami mohou být ve skutečnosti mnohem složitější, než jak je tyto možnosti mohou popsat. Pokud si nejste jisti, kterou možnost vybrat, pak jedoduše vyberte tu, o které si myslíte, že je nejblíže vyjádření skutečného vztahu.

Pokračování
Pokračování příběhu. <=>Prequel.
Prequel
Příběh se odehrává před příběhem originálním.<=>Pokračování.
Stejný setting
Stejný vesmír, svět, realita a časová linie, ale kompletně odlišné postavy. Definici "settingu" není vždy jednoduché definovat, ale obvykle to znamená, že pokud místa či předměty, neexistující v reálném světě, popsané v jedné hře, existují také ve hře druhé, pak se dá použít tento vztah.
Alternativní verze
Stejný setting, stejné postavy, ale příběh je odvyprávěn odlišně.
Sdílí postavy
Odlišný příběh, který ale sdílí některé postavy.
Vedlejší příběh
Příběh se odehrává někdy během příběhu hlavního. <=>Parent story
Hlavní příběh
Opak vedlejšího příběhu.
Stejná série
Hry jsou součástí jedné herní série.
Fandisk
Fandisk.
Originální hra
Opak fandisku.
:SUB:Screenshoty Každá jedna vizuální novela může mít až 10 screenshotů. Screenshoty mohou být nahrány v JPEG a PNG formátu a měly by vždy být v souladu s těmito doporučeními: