:TITLE:Visual Novel bejegyzés létrehozása/szerkesztése :INC:index :SUB:Mikor hozzunk létre egy Visual Novel bejegyzést

Ahhoz, hogy a játék be kerüljön az adatbázisba, megszakítás nélkül a regényekre hasonló elbeszélés módot kell, hogy alkalmazza. Ez alatt értjük a vizuális elemek, történések, szereplők cselekedetei vagy gondolatainak a bemutatását is. Ennek az elbeszélésnek alkalmaznia kell az egyik ismert Visual Novel bemutatási módszert mint az ADV, NVL és ezek változatait.

Egy játék amelyik 'olyan' mint egy VN, de más szerepe is van a történet elbeszélése mellett (pl. egy interaktív szimuláció) talán bekerülhet, ha teljesen az ADV/NVL stílusra van felépítve, vagy ha a különböző játék elemek alá vannak rendelve a szöveges elemeknek (ADV/NVL stílusba bemutatva) (pl. akció jelenetek 3D-s játékokba nem lehetnek alá rendelve a szöveges elemeknek mert nyilvánvaló, hogy a hangsúly a látványon van, szóval nem jogosult, hogy bekerüljön; A fakultatív, gyenge grafikával rendelkező 'börtönök' a Princess Maker játékokba viszont igen).

:SUB:Általános infó
Cím (romaji)
A cím az kéne legyen mint az eredeti első kiadásnak.
Ha az eredeti cím a latin ábécé betűit használja, akkor nézd meg a nagybetűsítő útmutatónkat.
Ha nem akkor, a szabályok szerint romanizálj.
Eredeti cím
Ha a név hivatalosan egy különböző cím alatt szerepel(általában a különböző karakter készletek miatt), akkor ezt az eredeti címmel töltsd ki.
Más nevek
A visual noveleknek több nevük is lehet. Ezt a mezőt arra használd, hogy ezeket, vagy más mozaikszavakat(acronym) amelyek a netten keringenek megjelöld. Hivatalos neveket nem ide kell beírni.
Leírás
A fő történet rövid leírása.
Hossz
Egy becslés, hogy kb. mennyi időbe kerül míg megkapjuk a visual novel mindegyik végződését. Jobb az ha inkább a játékidőt összehasonlítod egy másik játékéval amelyiket már játszottad ahelyett, hogy megsaccolnád, hogy mennyi is lehet valójában. Mert végül is minden relatív.
Külső hivatkozások
Különböző linkek amelyek információval szolgálnak a visual novelről. A címek megszerzésért, menj valamelyikre: (Wikipedia, Novelnews.net, Renai.us és Visual-novels.net), majd keress rá a játékra, és állapítsd meg az oldal ID-ját vagy nevét amivel majd kitöltöd a szöveg dobozokat. Ne írd be a teljes címet mert csak egy részére van szükségünk!
Kapcsolódó anime
Néhány visual novelnek (mint pl. a Clannad és az Utawarerumono) van anime adaptációja, vagy fordítva, animéből lett a visual novel. Ezt a mezőt arra használd, hogy ezeket az animéket megnevezd.
Az animéket AniDB ID-kal ad meg. Csak keress rá az AniDB-n s add meg a numerikus ID-ját a bejegyzésnek (a webcím aid=xxx részében megtalálod).Több ID esetén válaszd szét őket egy szóközzel.
Ha a visual novel már összefüggésbe áll egy másik visual novellel, és mindkét játéknak van anime adaptációja, akkor ugyanazt az animét nem kell hozzáadni mindkét játékhoz. Például a Da Capo-nak két anime adaptációja is van (837, 2832), úgyszintén a Da Capo II-nek is. (5419, 5652). De a Da Capo II-hőz kapcsolódóakat nem kell hozzáadni a Da Capo-hoz, ami fordítva is érvényes - a belső visual novel összefüggések majd gondoskodnak erről.
Miután beküldtél egy új AniDB ID-t, VNDB automatikusan megszerzi az információt az animéről és megjeleníti az oldalon. Ez bele telhet egy pár percbe vagy rossz esetbe órákba. Ez idő allat az anime ID-ját fogod csak látni, s a címet meg a hivatkozásokat az AnimeNFO-hoz és az Anime News Network-hoz nem. Nem lehetséges ezeket manuálisan kitölteni, minden információ automatikusan lesz megszerezve!
:SUB:Kategóriák A kategória rendszert felváltotta a címkézés. Ez csak azért van itt, hogy megmaradjon a számozás. :SUB:Kép

Minden visual novelnek kéne legyen egy kép feltéve, lehetőleg egy hivatalos borítója valamelyik kiadásnak. Néhány esetben, főleg doujin játékoknál, ha nem létezik ilyen borító akkor egy kép a játék weboldaláról vagy egy pillanatkép a játékból is használható.
A képek csakis JPEG vagy PNG formátumba lehetnek s ne legyenek nagyobbak 500 kb-tól. Minden kép ami nagyobb 256x400 pixeltől automatikusan át lesz méretezve, hogy elférjen az oldalon. Tartsd észbe, hogy az átméretezés egy külön procedúra, szóval feltöltés után a kép nem fog egyből megjelenni. Viszont csak egy pár másodpercig kéne tartson, úgyhogy beküldés után, nem sokkal kész is kéne legyen.

A 'Nem Munkabarát' (röviden NMB) figyelmeztetést olyan esetekben kell használni mikor a borítókép biztonságtalanná teszi a munka környezetet. Hogy megtud állapítani, ezt a dolgot kövesd az alábbi irányelveket:

Még akkor is ha tisztába vagy ezekkel az irányelvekkel, nem mindig lehet megállapítani, hogy egy kép biztonságos vagy nem. Ha nem tudod eldönteni, akkor jobb ha az választod, hogy NMB.

:SUB:Összefüggések

A visual novelek közti összefüggéseket arra lehet használni, hogy megjelöljük, hogy mely játékok állnak kapcsolatba egymással.
Mikor egy összefüggést hozzáadsz egy visual novelhez, az automatikusan meg fog történni a másik visual novellel is. pl. ha beállítod x játékot y játék folytatása ként, akkor y automatikusan hozzá lesz adva x-hez mint egy előd. Nincs szükség mindkét játékot átszerkeszteni
Csakis közvetlen összefüggéseket adj meg. Ha x játék kapcsolatba áll y játékkal, y játék meg kapcsolatban áll z játékkal, akkor z játékot nem kell kapcsolatba hozni x játékkal. Ez lehet, hogy komplikáltnak hangzik először, de meg fogod érteni, ha megnézel egy összefüggés grafikont. Mikor az összefüggéseket szerkeszted, akkor próbálj oda figyelni az összes játék közti összefüggésre - mint a grafikonon - ahelyett, hogy csak arra a bizonyos visual novelre figyelnél amelyiket ép szerkeszted.
A különböző összefüggésekből egy fix lista van(lejjebb megtalálod). Úgy, mint más dolgoknál, az összefüggések a játékok közt a valóságban sokkal komplexebbek is lehetnek mint az itt leírottak. Egyszerűen azt válaszd amelyik a legjobban leírja a valódi összefüggést mikor nem tudod eldönteni, hogy melyik is lenne a jó.

Folytatás
Egy történet folytatása. <=> Előd.
Előd
A történet az eredeti történet előtt játszódik.<=> Folytatás.
Egyforma környezet
Ugyanaz az univerzum, világ, valóság és időszak, de teljesen eltérő szereplők. Nem mindig könnyű megállapítani, de általában ha ugyanazok a helyek vagy tárgyak amelyek nem léteznek a valós világban de megtalálható mindkét játékban akkor ez lehet használni.
Alternatív változat
Úgyanaz a környezet, ugyanazok a szereplők, de a történet máshogy van elmesélve.
Megosztott szereplők
Eltérő történet, de megjelennek szereplők más játékból.
Mellék történet
A történet valamikor a fő történet eseményei alatt folyik. <=> Fő történet
Fő történet
Ellentéte a Mellék történet-nek.
Ugyanaz a sorozat
A játékok ugyanahhoz a sorozathoz tartoznak.
Rajongó lemez
Rajongó lemez.
Eredeti játék
A rajongó lemez ellentéte.
:SUB:Pillanatképek Minden visual novel bejegyzéshez 10 pillanatképet lehet csatolni. Ezek lehetnek JPEG vagy PNG formátumba, és mindig kell kövessék ezeket az irányelveket: