:TITLE:Frequently Asked Questions :INC:index :SUB:Co je to vizuální novela?

Na vizuální novelu se dá nahlížet jako na kombinaci novely a počítačové hry: jsou to počítačové hry s dějovou linií obsahující spoustu textu a jen málo interakce od hráče. Typická vizuální novela obsahuje text přes obrázek v anime stylu v pozadí a je doprovázena hudbou na pozadí. V průběhu hry obvykle hráč musí odpovědět na několik otázek, které budou mít dopad na příběh, tudíž hraní vizuální novely podruhé s jinými odpověďmi může poskytnout úplně jiný příběh.

Pro více informací je tu článek o vizuálních novelách na Wikipedii nebo popis na stránce Visual-Novels.net. Pro obecný dojem z žánru doporučujeme jednu z volných krátkých vizuálních novel z projektu al|together.

:SUB:Co takové eroge, H-hry a dating simy?

Eroge nebo H-hra je vlastně jakákoliv japonská hra, která zahrnuje sexuální obsah. Hodně vizuálních novel jsou eroge a hodně eroge jsou vizuální novely, ale není to pravidlo. Definice dating simu je trochu vágnější, ale obvykle je to to samé jako vizuální novela s tím, že herní systém dating simu staví na statistikách.

Neexistují žádné pevné hranice definice "vizuálních novel", většina eroge a dating simů obsahuje prvky vizuálních novel, ale nemusí - striktně řečeno - být vizuálními novelami jako takovými. Jelikož se VNDB snaží o srozumitelnost, jednoduše přijímáme jakoukoliv hru, která obsahuje prvky vizuální novely a je produkována japonskou nebo k japonsku vztaženou společností nebo doujin kruhem, pro více informací se podívejte na doporučení.

:SUB:Proč databáze vizuálních novel?

Internet je veliký, hodně veliký, ale množství anglických zdrojů o vizuálních novelách je jen velmi malé. VNDB se snaží posbírat a zveřejnit co možná nejvíce informací, které by jinak byly jen velmi těžko k nalezení anglicky mluvícími hráči. Touto cestou mohou mít fanoušci jednoduchý přehled o nových vydáních a lokalizacích jejich oblíbené hry a nemusí přitom procházet množstvím sobě si podobných japonských stránek.

:SUB:Jak mohu VNDB pomoct?

Je mnoho cest jak na VNDB přispět. První věc, kterou můžete udělat, je volná editace jakýchkoliv informací, které lze nalézt na těchto stránkách, takže pokud najdete chybu, stačí kliknout na odkaz "editovat" umístěný na stránce vpravo nahoře. Můžete také přidávat nové informace (vizuální novely, producenty, vydání) do databáze, i když před takovým přidáním, prosíme, databázi nejdříve prohledejte, abychom se vyhnuli zdvojování stránek.

K diskusi o nových funkcích nebo pro pomoc s vývojem stránek samotných se můžete kdykoliv účastnit diskuse na diskusních boardech nebo se k nám přidat na IRC adrese #vndb @ irc.synirc.net. I pokud nepoužíváte IRC nebo jste jen líní nainstalovat si IRC klienta, můžete se stále přidat k povídání za použití Webchatu. Stačí si vybrat přezdívku a stisknout tlačítko Login!

:SUB:Kde můžu stáhnout vizuální novely?

Tady ne. Neposkytujeme žádné odkazy na přímé stažení, torrenty či jiné způsoby stahování her. Poskytujeme ale odkazy na oficiální domovské stránky vývojářů, kteří mohou poskytovat trial verze zadarmo nebo i plné verze.

:SUB:Můžete mi doporučit vizuální novelu

 Ptát se na doporučení na diskusním fóru či na IRC obvykle nebývá dobrý nápad,  z nejrůznějších důvodů. Pokud sháníte VN, které hrálo hodně lidí, vyzkoušejte  řazení dle popularity. Pokud vás zajímají VN,  které jsou obecně považovány za "dobré" nebo "skvělé", vyzkoušejte hodnocení.  Pokud se zajímáte o osobnější odpověď, můžete porovnat seznam hlasování  našich uživatelů s vaším vlastním a rozhodnout se co číst  dále podle toho.

:SUB:Mohu na VNDB odkázat?

Samozřejmě můžete! Máme dkonce několik ikonek, které můžete k odkazování a podpoře VNDB použít. Přímé linkování je, na rozdíl od všech ostatních obrázků na těchto stránkách, povoleno.

Pokud cítíte, že ani jeden z těchto bannerů nevyhovuje tomu, co hledáte, neváhejte udělat jeden sami.